Spagyriek, een alchemistisch proces

Spagyriek, een alchemistisch proces

De Spagyriek komt tot stand door middel van een alchemistisch bereidingsproces. In dit artikel lees je meer over de ontstaansgeschiedenis, het bereidingsproces en de voordelen van dit bereidingsproces voor de spagyrische essences.

Alchemie door de eeuwen heen

Alchemie was een oude tak van de natuurfilosofie en is de voorloper van de moderne scheikunde. Alchemie kwam in veel culturen voor. Zo waren er alchemisten in het Oude Egypte, China, Griekenland, het vroegmiddeleeuwse Midden-Oosten en het Arabische cultuurgebied.
Pas in de 12e eeuw kreeg de alchemie meer bekendheid in Europa. Via de Arabieren, die de alchemie meenamen naar Spanje, maakte West-Europa kennis met de alchemie. Pas net na de middeleeuwen werd de alchemie invloedrijk in West-Europa. Tegen het einde van de 17e eeuw was de populariteit van de alchemie in zekere zin alweer op haar retour. Toch wordt de  alchemie gezien als één van de grondbeginselen van de hedendaagse geneeskunde.

Doel van alchemisten

De alchemist wordt gekenmerkt door de kennis van de processen in de natuur en kent haar wetmatigheden.
Een belangrijk doel van alchemie in de Arabische en Westerse traditie was om gewone metalen in goud te veranderen, ziektes te genezen en langer te kunnen leven.
In de loop van de 17e eeuw kreeg de alchemie een meer innerlijk aspect. Als we dat vertalen naar de hedendaagse alchemistische Spagyriek kun je zeggen dat het gaat om het vinden van het ‘innerlijke goud’ en het tot stand laten komen van bewustwordingsprocessen, waardoor transformatie op het niveau van lichaam, geest en ziel mogelijk is.

Paracelcus, grondlegger van de hedendaagse Spagyriek

De 16e eeuwse Zwitserse arts Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus van Hohenhein, beter bekend als Paracelcus, is de grondlegger van de hedendaagse Spagyriek. Paracelcus was onder andere alchemist en mysticus. Hij vond dat de alchemist zijn zoektocht naar het goud moest staken en de mensheid beter kon dienen met onderzoek naar betere medicijnen. Het was voor hem vanzelfsprekend dat de natuur en haar transformatieprocessen gebruikt konden worden om het proces van transformatie bij de mens te ondersteunen. Paracelcus wilde alleen de natuur gebruiken voor het herstel van de harmonie bij de mens. Hij ontwikkelde geneesmiddelen vanuit planten en kruiden door gebruik te maken van zijn inzicht en de alchemistische principes om de in de natuur opgeslagen krachten los te maken. Dit werd Spagyriek genoemd.

Microkosmos en macrokosmos

Paracelcus ging er vanuit dat in een ziekteproces zowel de microkosmos (het innerlijke, individuele) als de macrokosmos (de wereld om ons heen) een belangrijke rol speelden. Zijn filosofie was dan ook dat er voor alles dat er innerlijk plaatsvond, microkosmos, een oplossing te vinden was in de natuur, macrokosmos, zodat klachten konden worden opgelost en/of gestransformeerd.

Alchemistisch productieproces

De Spagyriek van Phylak Sachsen (producent) wordt bereid volgens de methode van Dr. Zimpel (Duitse arts 1801-1879).
Deze productiemethode is gebaseerd op drie processen:

 • Gisting
 • Distillatie
 • Verassing

Het productieproces bestaat uit verschillende fases:

 1. De fermentatie: de planten worden met gist en water gefermenteerd. Door de fermentatie ontstaat de alcohol.
 2. De distillatie: via de waterdampdistillatie komen etherische oliën, water, alcohol, andere vluchtige bestanddelen en de lichte (non-toxische) moleculen van de plant in het distillaat; de geest en de ziel van de plant bevinden zich nu in het distillaat. Door de waterdampdistillatie worden de toxische stoffen uit de alchohol verwijderd.
 3. Verassing: het residu dat overblijft na calcinatie, wordt gedroogd en vervolgens verast. Hierdoor blijven minerale zouten en spoorelementen over.
 4. De maturatie (rijpingsproces): de as die overgebleven is uit fase 3 wordt bij het distillaat gevoegd; de alcohol, essentiële oliën, de minerale zouten en spoorelementen zijn samengevoegd. Nu kan de rijpingsperiode beginnen.
 5. De filtering: na de rijping wordt het geheel gefilterd en wordt de dode materie weggegooid. Na deze filtering ontstaat de spagyrische essence.

Verschillende delen van de plant

Binnen de Spagyriek wordt er vanuit gegaan dat de plant uit verschillende delen bestaat; het A-deel is de ziel van de plant, het B-deel is het fysieke lichaam van de plant, het C-deel is de geest van de plant.  Door het productieproces, waarbij alle toxische stoffen teniet worden gedaan, kunnen alle delen van de plant worden benut. Hierdoor kan de Spagyriek op lichamelijk-, geestelijk- en zielsniveau worden ingezet, en is transformatie op deze niveaus mogelijk.

Voordelen van de Spagyriek op een rij:

 • Door het alchemistische productieproces is Spagyriek vrij van toxische stoffen en kan het zonder bijwerkingen worden ingezet.
 • Alle delen van de plant (lichaam, geest en ziel) worden benut, hierdoor kan Spagyriek in worden gezet bij klachten op deze verschillende niveaus.
 • Spagyriek spreekt de ziel en het zelfhelendvermogen aan, hierdoor kan transformatie op verschillende niveaus plaatsvinden.
 • Spagyriek wordt voor ieder individu persoonlijk samengesteld, hierdoor is voor iedereen een geschikte samenstelling en dosering mogelijk.

Tot slot

Wil je meer weten over Spagyriek, een persoonlijk consult, of ben je geïnteresseerd in de opleiding tot Spagyriektherapeut, kijk dan eens op:
www.spagyrieknederland.nl of www.ronaldnieuwenhuizen.nl

Geraadpleegde bronnen:

©Auteur: Brenda Nieuwenhuizen

Advertenties

3 gedachten over “Spagyriek, een alchemistisch proces

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s